Οδοιπορικό στην Έπαυλη Χριστοφή

 

Συναντήσαμε την σημερινή ιδιοκτήτρια της “επαυλης Χριστοφή” κυρία Βικτώρια Χριστοφή, ο παππούς της Χριστοφής Χριστοφής ναυτικός πράκτορας το επάγγελμα του, έκτισε την τριώροφη αυτή έπαυλη με αρχιτέκτονα τον Ερνέστο Τσίλερ. Η άδεια οικοδομής, χειρόγραφη μόλις δέκα σειρές, έχει ημερομηνία 2 Αυγούστου 1907. Σύμφωνα με την ανάγλυφη ημερομηνία στην νοτιοδυτική κολώνα της βεράντας εισόδου, το κτίσιμο τελείωσε το 1908.Οι εξωτερικοί τοίχοι πέτρινοι 70 εκατ. στολίζονται από κόκκινα τούβλα και πελεκητές πέτρες. Ένας διάδρομος 12 μέτρων οδηγεί από την μεγάλη σιδερένια αυλόπορτα στην μαρμάρινη σκάλα του υπερυψωμένου ισογείου. Δέκα σκαλοπάτια  μας φέρνουν σε μία  βεράντα όπου είναι η κεντρική είσοδος. Πάνω από την πόρτα υπάρχουν τα αρχικά γράμματα του ιδιοκτήτη Χ.Χ. μπαίνουμε στο χωλ. Οι τοίχοι είναι ζωγραφισμένοι από ιταλό ζωγράφο σαν να είναι από κίτρινο μάρμαρο με κόκκινες φλέβες. Στο ταβάνι γύψινες διακοσμήσεις. Απέναντι μας μία ψιλή τρίφυλλη καφέ πόρτα με κρύσταλλα ταγιέ μας πάει στην μαρμάρινη εσωτερική σκάλα που ενώνει τους 3 ορόφους. Στο ύψος του επιπέδου του κήπου άλλη μια πόρτα επιτρέπει στον ένοικο του άνω ορόφου να φύγει χωρίς να περάσει από το χωλ όπου πιθανόν να υπάρχουν επισκέψεις. Ο άνω όροφος ήταν τα υπνοδωμάτια του ανδρόγυνου και των πέντε παιδιών τους, δυο αγόρια και τρία κορίτσια .Στους δυο τοίχους του χωλ ζωγραφικές από τον γνωστό ζωγράφο Αλέκο Χριστοφή, αδελφό του ιδιοκτήτη. Στο ταβάνι του υπνοδωματίου του ζεύγους ο ίδιος ζωγράφος είχε ζωγραφίσει γοργόνες. Στο ισόγειο ήταν το γραφείο, το σαλόνι, η τραπεζαρία και ένα βοηθητικό δωμάτιο που επικοινωνούσε με ένα χειροκίνητο μικρό ασανσέρ, κλεισμένο μέσα σε ντουλάπι, με την  κουζίνα στο ημιυπόγειο. Έτσι ανέβαζαν από την κουζίνα τα φαγητά και μετά κατέβαζαν τα πιάτα για πλύσιμο.

Το πιο αξιόλογο δωμάτιο όλου του σπιτιού είναι η τραπεζαρία, τοίχοι και ταβάνι νομίζει κανείς ότι έχουν επένδυση ξύλου. Λάθος! όλα είναι ζωγραφική. Αν δείτε τις σανίδες των τοίχων και της πόρτας είναι  ακριβώς ίδιες ,έγιναν από τον ζωγράφο που έκανε και το χωλ. Ο διάκοσμος του ταβανιού θαυμάσιος και μόνο αυτό το δωμάτιο θα έκανε το σπίτι διατηρητέο. Το 1977 χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο πολιτισμού ως “έργο τέχνης που χρήζει ιδιαιτέρας προστασίας” και ανακηρύχτηκε διατηρητέο.

Οι δυο μπαλκονόπορτες του σαλονιού και της τραπεζαρίας μας βγάζουν στο ανατολικό μπαλκόνι απ’όπου απολαμβάνεις τον κήπο με τα δένδρα φοίνικες, πεύκα και οπωροφόρα καθώς και τα πολλά λουλούδια .

Στο ημιυπόγειο που σήμερα είναι αποθηκευτικός χώρος ήταν η κουζίνα, το κελάρι και τα δωμάτια του προσωπικού.

Η σημερινή ιδιοκτήτρια -του ισογείου- του ημιυπόγειου και του κήπου τα απέκτησε από κληροδότημα της αδελφής του πατέρα της Άννας  Χριστοφή-Χαμιζά, η οποία έζησε εκεί ως τα βαθειά τβς γεράματα 100 ετών.

Σήμερα μπορείτε να επισκεφθείτε αυτή την μοναδική διατηρητέα οικία και να θαυμάσετε από κοντά τόσο τις μικρές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες όσο  και την εκπληκτική αίθουσα που γίνονται σήμερα μουσικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού όπως επίσης  για παρουσιάσεις βιβλίων, ημερίδες, διαλέξεις και σεμινάρια .

Όπως το Σάββατο 24 Νοεμβρίου & ώρα 7.30 η λέσχη φίλων Jose Carreras διοργανώνει μια βραδιά με ισπανική μουσική από τον Γιώργο Αναγνωστόπουλο στην κιθάρα τον Στέφανο Νικοτιάν στο πιάνο και την σοπράνο Έλλη Αναστασοπούλου.

Πληροφορίες για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν στο τηλ: 210 9885850, Έπαυλη Χριστοφή, Δαβακη Πινδου 53 & Χριστοφή, Νέο Φάληρο

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΥΣΩ ΚΟΝΤΑΚΟΥ

1 comments

Σχολιάστε